مصرف سویا و کاهش ابتلاء به دیابت

محققین دانشگاه ماساچوست ( ۷ اکتبر ٢٠٠٩ ) موفق به کشف مسیر مولکولی تأثیر مادۀ موجود در سویا (ایزوفلاون ها Isoflavons ) بر کاهش ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی شدند.

مصرف سویا باعث کاهش کلسترول خون، قند خون و بهبود تحمل گلوکز در افراد مبتلا به دیابت می گردد.

محققین معتقدند آنچه در رژیم غذایی ما وجود دارد از طریق تأثیر بر ژنهای خاص بر سلامتی ما تأثیر گذار است . حتی خوردن برخی از رژیم های غذایی بر تولید تعداد نسخه های کپی برداری شدۀ یک ژن تأثیر دارد و سبب ایجاد تغییرات بیولوژیک می شود.

 سویا غنی از ماده ای بنام فلاون است و از اصلی ترین فلاونوئیدهای موجود در سویا می توان به دو نوع مادۀ daidzein و equol اشاره کرد.

این مواد با فعال سازی تنظیم کنندۀ نسخه برداری باعث افزایش تمایز سلولهای چربی می گردند در نتیجه  تعداد سلولهای چربی زیاد می شود، این کار با فعال شدن رسپتورهای خاصی انجام  می شود. درست همین نوع رسپتورها سبب افزایش حساسیت به انسولین می گردند. دقیقاً این کاری است که داروهای ضد دیابتی نیز انجام می دهند. پاسخ بعدی فعال کردن این رسپتورها ، افزایش نسخه برداری از سه پروتئین است که در نتیجه سبب افزایش جذب گلوکز و بالا رفتن حساسیت به انسولین می شود و به این ترتیب بر کاهش ابتلأ به دیابت تأثیر گذار خواهد بود.

منبع:

www.sciencedaily.com